SSA

Naam
SSA
Omschrijving

De Static/Stable/Acute (SSA) is een combinatie van statische en dynamische instrumenten voor het inschatten van het risico van toekomstig seksueel en gewelddadig delictgedrag bij zedendelinquenten. De SSA combinatie kan gebruikt worden om beslissingen te nemen omtrent behandeltoewijzing, verloven of het bepalen van intensiteit van toezicht en begeleiding bij terugkeer in de samenleving. Daarnaast is de SSA combinatie van waarde bij het bepalen van behandeldoelen en het evalueren van vooruitgang in de behandeling. De drie instrumenten zijn van oorsprong Canadees en in 2014 in het Nederlands vertaald.
Zie ook: deforensischezorgspecialisten.nl/files/Factsheet_STATIC_STABLE_ACUTE_2015.pdf en deforensischezorgspecialisten.nl/onderzoek/risicotaxatie-instrumenten/volwassenen/static-stable-acute

Waar beschikbaar
Rino groep
Verkrijgbaar in het Nederlands
Ja
Validiteit & betrouwbaarheid

De Static-99 is in de jaren negentig in Canada ontwikkeld (Hanson & Thornton, 2000) en inmiddels wereldwijd gevalideerd (Hanson & Morton-Bourgon, 2009), waaronder in Nederland (Smid, Kamphuis, Wever & Van Beek, 2014). De revisie, Static-99R, die een herindeling van leeftijdscategorie├źn betreft, is in 2012 doorgevoerd (Helmus, Thornton, Hanson & Babchishin, 2012).
In 1998 is begonnen met de ontwikkeling van een dynamisch instrument, de Canadese SONAR (Hanson & Harris, 2001), waarin zowel stabiel dynamische als acuut dynamische factoren opgenomen waren. Later is de SONAR gecombineerd met de Britse STEP en SRA tot twee instrumenten: de Stable-2000 en de Acute-2000. Op basis van een langdurige en omvangrijke valideringsstudie, het Canadese Dynamic Supervision Project (Hanson, Harris, Scott & Helmus, 2007) zijn beide instrumenten gevalideerd en gereviseerd en zijn de Stable-2007 en de Acute-2007 ontstaan. Onafhankelijke validering heeft plaatsgevonden in Canada, Frankrijk en Oostenrijk (Eher, Matthes, Schilling, Haubner-MacLean & Rettenberger, 2012). In Nederland loopt inmiddels een prospectief valideringsonderzoek (jwvandenberg@hoevenkliniek.nl).

Meer informatie over het gebruik van het instrument
Voor afname moet een training gevolgd worden. De tweedaagse training in de Static/Stable/Acute wordt aangeboden via de forensische academie van de RINO groep. Nederlandstalige handleidingen zijn inbegrepen bij de training.
Referenties
  • Assessing the risk of sexual offenders on community supervision: The Dynamic Supervision Pro-ject. Unpublished manuscript
  • The accuracy of recidivism risk assessments for sexual offenders: a meta-analysis of 118 prediction studies
  • A structured approach to evaluating change among sexual offenders
  • Improving risk assessments for sex offenders: A comparison of three actuarial scales
  • A comparison of the predictive properties of nine sex offender risk assessment instruments.
  • Improving the predictive accuracy of Static-99 and Static-2002 with older sex offenders: Revised age weights.
  • Dynamic risk assessment in sexual offenders using the Stable-2000 and the Stable-2007: An investigation of predictive and incremental validity.
Laatste aanpassing
10 februari 2020
Momenteel werkt het EFP aan het updaten van de informatie over dit instrument. Voor vragen en/of opmerkingen over de instrumentendatabank kunt u contact opnemen met instrumentendatabank@efp.nl.