SACJ-Min

Naam
SACJ-Min
Type instrument
Risicotaxatie-instrument
Omschrijving

Tegelijk met de RRASOR in Canada werd in het UK de Structured Anchored Clinical Judgement ontwikkeld (SACJ-Min; Grubin, 1998). De scoring omvat twee stappen. Op grond van de scores op vijf items (over eerdere seksuele en geweldsdelicten) komt iemand in een lage, matige of hoge risicocategorie. Op grond van de score op drie extra items (over slachtofferkenmerken, eventuele hands-off delicten en relationele geschiedenis) kan een pleger nog een of twee risicocategorie├źn stijgen.
De SACJ-Min wordt niet veel meer gebruikt omdat er een nieuwe versie van het instrument is verschenen, de Risk Matrix 2000.

Waar beschikbaar
Onbekend
Verkrijgbaar in het Nederlands
Nee
Validiteit & betrouwbaarheid

De SACJ-Min is niet veel onderzocht, maar komt in de laatste meta-analyse tot een teleurstellende gemiddelde AUC-waarde van .46 over zes studies (Hanson & Morton-Bourgon, 2009).

Bovenstaande informatie is ontleend aan
  • Seksueel grensoverschrijdend gedrag. Landelijk zorgprogramma voor plegers van seksuele delicten in de forensische psychiatrie
Referenties
  • Seksueel grensoverschrijdend gedrag. Landelijk zorgprogramma voor plegers van seksuele delicten in de forensische psychiatrie
  • The accuracy of recidivism risk assessments for sexual offenders: a meta-analysis of 118 prediction studies
  • Sex offending against children: Understanding the risk
Laatste aanpassing
2 februari 2016