De RMD is een ondersteunende methodiek om digitale en handgeschreven teksten te analyseren op taalkenmerken en op deceptie en zij valt daarmee onder de risicotaxatie-instrumenten. Voor de tekstanalyse wordt zowel gebruik gemaakt van de psycholinguïstiek als van de forensische linguïstiek. Onder psycholinguïstiek wordt verstaan: inhoudswoorden en emotiewoorden die betekenis geven aan een tekst. Met psycholinguïstiek kunnen mentale processen, die de basis vormen van taalgedrag, beter in beeld worden gebracht. Onder forensische linguïstiek wordt verstaan stilistische kenmerken, zoals schrifttekens en functiewoorden. Met forensische linguïstiek kan het auteurschap beter worden bepaald door teksten van dezelfde auteur met elkaar te vergelijken.
De RMD is bedoeld voor rechters en officieren van justitie die de kennis van het instrument kunnen benutten voor de rechtsgang. Daarnaast is de RMD bedoeld voor forensisch linguïsten, criminologen, forensisch psychologen en inlichtingendiensten die de methodiek willen inzetten voor onderzoek. De RMD kan ook ingezet worden voor studiedoeleinden van communicatie in de rechtsgang of geschreven taal van het recht.
De RMD omvat een beoordelingsprocedure waarbij in 9 stappen wordt toegelicht hoe je een tekst analyseert aan de hand van 18 kenmerken van een tekst, en tot een eindoordeel komt. Afhankelijk van de vraagstelling en/of het doel volg je een deel van de stappen 1 t/m 6 (tekstanalyse) of alle stappen 1 t/m 9 (tekstanalyse + advies). De beoordeling vindt in principe plaats op vier domeinen (inhoudswoorden, emotiewoorden, functiewoorden en details/stilistische kenmerken), maar de domeinen kunnen ook afzonderlijk worden beoordeeld, afhankelijk van het doel van het onderzoek. Om het instrument in de praktijk te kunnen gebruiken is het noodzakelijk om hiervoor een training te volgen.
De RMD bouwt voort op eerder promotie-onderzoek (Diekhuis-Kuiper, 2017) waarin digitale en handgeschreven dreigbrieven werden onderzocht op achtergrondkenmerken van auteurs en de intenties waarmee ze geschreven werden. Doel van dat onderzoek was om bij serieuze bedreigingen het risico op geweld te beoordelen en om risicomanagement toe te kunnen passen. Uit dit onderzoek kwam een interbeoordelaarsbetrouwbaarheid voor de verschillende RMD-kenmerken naar voren die varieerde van .40-.94.
De betrouwbaarheid en validiteit van de RMD zijn na de ontwikkeling van het instrument verder onderzocht in samenwerking met de Universiteit Leiden. Hierbij is de onderbouwing van de RMD-kenmerken in relatie tot auteurschap-analyse, deceptie en/of geweldpleging opnieuw bekeken aan de hand van de meest recente wetenschappelijke literatuur. Alle RMD-kenmerken die onderdeel zijn van de beoordelingsprocedure zijn, indien van toepassing, op basis daarvan aangevuld met indicatoren en literatuurverwijzingen.
Diekhuis-Kuiper (2017). Het woord en de daad. Kenmerken van dreigbrieven en de intenties waarmee ze geschreven werden. Boomcriminologie.
Diekhuis-Kuiper (2019). Threatening letters: Mental confusion and hate as most common precdictors of arrest for violent behavior. Romanian Intelligence Studies Review, 21.
Diekhuis-Kuiper (2021). Introductie: Risicotaxatie Methode Dreigbrieven (RMD). Expertise en Recht, 4, 165.
Diekhuis-Kuiper (2021). Introduction Risk Assessment Method Threatening Letters (RAT). Journal of Information and Communication. A structured approach for disturbing and threatening letters. International Journal of Information and Communication Sciences, 6, 2, 46-54.