De MANchester Short Assessment of quality of life (MANSA; Priebe, Huxley, Knight, & Evans, 1999; Nederlandse vertaling: Van Nieuwenhuizen, Janssen-de Ruijter, & Nugter, 2017) is een zelfrapportage-instrument om de kwaliteit van leven te bevragen bij individuen met psychische problematiek. De MANSA is gebaseerd op de Lancashire Quality of Life Profile (LQLP).
De MANSA heeft twee versies: de MANSA-VN12 en de MANSA-VN16. Beide versies bestaan uit twaalf subjectieve vragen over onder meer dagbesteding, lichamelijke gezondheid, veiligheid en de financiële situatie. Men heeft de keuze uit zeven antwoordmogelijkheden lopend van ‘1 = kan niet slechter’ tot ‘7 = kan niet beter’. Bij de MANSA-VN16 zijn vier objectieve vragen toegevoegd. Deze vragen worden met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoord en hebben betrekking op de afgelopen week (contact met vrienden) of het afgelopen jaar (betrokkenheid misdrijf, slachtoffer van misdrijf).
Internationaal onderzoek heeft aangetoond dat de interne consistentie van de MANSA voldoende tot goed is, waarbij de Cronbach’s alpha .74 en .81 is (Bjorkman & Svensson, 2005; Priebe et al., 1999). Daarnaast is er sprake van een sterke relatie tussen de MANSA en de LQLP, wat duidt op een goede constructvaliditeit (Van Beljouw & Verhaak, 2010). Verder is gebleken dat de score op de MANSA samenhangt met de sterkte van het sociale netwerk, het psychosociaal functioneren en empowerment (Bjorkman & Svensson, 2005).
De kwaliteit van dit instrument is beoordeeld door de Commissie Testaangelegenheden Nederland (COTAN). Naar de beoordeling (inloggen bij COTAN Documentatie noodzakelijk): cotandocumentatie.nl/beoordelingen/b/14847/manchester-short-assessment-of-quality-of-life.