KAIT

Naam
KAIT
Omschrijving

De Kaufman Intelligentietest voor (Adolescenten en) Volwassen (KAIT; Kaufman & Kaufman, 1993; Nederlandse versie: Dekker, Mulder, & Dekker, 2005) is een intelligentietest voor personen tussen de 14 en 85+ jaar. De test is gebaseerd op neuropsychologische theorieën over de structuur van intelligentie en maakt een onderscheid tussen ‘crystalized intelligence’ (kennis) en ’fluid intelligence’ (probleemoplossend en adaptief vermogen). De KAIT bestaat uit een kernbatterij van zes subtesten en vier additionele testen (voornamelijk geheugentesten).

De handleiding is niet meer verkrijgbaar bij Pearson. Er zijn drie mogelijke redenen waarom de uitgave gestaakt is. De normen kunnen te oud zijn, er zijn andere betere testen op de markt en commercieel gezien is het voor Pearson een juiste beslissing om de test te staken.

Waar beschikbaar
De handleiding is niet meer verkrijgbaar bij Pearson.
Verkrijgbaar in het Nederlands
Ja
Validiteit & betrouwbaarheid

De kwaliteit van dit instrument is beoordeeld door de Commissie Testaangelegenheden Nederland (COTAN). Naar de beoordeling (inloggen bij COTAN Documentatie noodzakelijk): cotandocumentatie.nl/beoordelingen/b/14330/kaufman---intelligentietest-voor-adolescenten-en-volwassenen.

Afnameduur
Afname duur is circa 65 minuten voor de kernbatterij en circa 91 minuten voor de uitgebreide batterij.
Meer informatie over het gebruik van het instrument
Afname van de kernbatterij is voldoende om het niveau van intellectueel functioneren te bepalen. De test is individueel af te nemen.
Bovenstaande informatie is ontleend aan
  • Inventarisatie diagnostiek bij LVB
Referenties
  • Inventarisatie diagnostiek bij LVB
  • Nederlandstalige bewerking van de Kaufman Adolescent and Adult Intelligence test: KAIT
  • Kaufman Adolescent and Adult Intelligence Test, KAIT
Laatste aanpassing
6 oktober 2023