Voor jeugdige zedendelinquenten is een specifiek risicotaxatie-instrument ontwikkeld, de Juvenile Sex Offender Assessment Protocol (J-SOAP; Prentky & Righthand, 2003). De J-SOAP-Dutch versie III (J-SOAP D; Bullens, Van Horn, Van Eck, Bullens, & Hendriks, 2014) kan door getrainde professionals worden gebruikt om het risico op seksueel delictgedrag in te schatten bij jongeren van 12 tot 18 jaar die minstens één hands-on zedendelict hebben gepleegd. Eerdere versies van de J-SOAP D zijn in 2005 (versie I) en 2012 (versie II) verschenen.
De eerste versie bestaat uit 28 items, verdeeld over vier schalen. De eerste twee schalen meten statische factoren en bevatten items die te maken hebben met seksuele drift/preoccupatie en impulsiviteit/antisociaal gedrag. De andere twee schalen meten dynamische factoren en zijn gerelateerd aan interventies en aanpassing aan de samenleving. De scores worden ingevuld aan de hand van een driepuntsschaal (0 is duidelijke afwezigheid en 2 is duidelijke aanwezigheid van de risicofactor). Scores worden verkregen door optelling van de items van de vier schalen en optelling van alle scores voor een totale J-SOAP score. Het risico wordt berekend door de score per schaal te delen met de maximale score, leidend tot een percentage.
Uit onderzoek is gebleken dat de interbeoordelaarsbetrouwbaarheid van de J-SOAP D versie III varieert van .78 tot .94 (Van Horn, Eisenberg, & Uzieblo, 2016). Verder is een valideringsonderzoek nog in uitvoering. Onderzoek naar de validiteit van de J-SOAP D versie II heeft aangetoond dat het instrument onvoldoende valide is voor de voorspelling van het zedenrecidiverisico in een groep jeugdige zedendelinquenten (Van den Berg & Hendriks, 2020). Er is gebleken dat het zedenrecidiverisico sterk wordt overschat.