HoNOS+

Naam
HoNOS+
Omschrijving

De Health of the Nation Outcome Scale + (HoNOS+; de Nederlandse Zorgautoriteit, 2021) is gebaseerd op de Health of the Nation Outcome Scale (HoNOS; Wing et al., 1998), een internationaal erkende vragenlijst. Aan de HoNOS+ zijn enkele extra vragen toegevoegd (vandaar de +). De HoNOS+-vragenlijst en het scoringgschema met kleurcode zijn belangrijke onderdelen van de zorgvraagtypering. Hiermee wordt de zorgvraag van de patiënt bepaald, die uitgedrukt wordt in een zorgvraagtype. De eerste twaalf vragen in de vragenlijst zijn HoNOS vragen. Deze vragen gaan over de ernst van de problemen van de patiënt tijdens de twee weken voorafgaand aan het invullen van de vragenlijst. De laatste zeven vragen zijn op basis van onderzoek toegevoegd aan de zorgvraagtypering. Deze vragen hebben betrekking op problemen vanuit een historisch perspectief.

In de geestelijke gezondheidszorg is de HONOS+ vragenlijst een belangrijk onderdeel van de zorgvraagtypering van cliënten. Voor de forensische zorg is ervoor gekozen om hiervan af te wijken. Binnen de forensische zorg (strafrechtelijk en civielrechtelijk) is namelijk het verminderen van het delict/recidiverisico leidend bij behandeling met als primaire doel het beschermen van de maatschappij.

Bekijk voor meer informatie over het gebruik van de HoNOS+ de instructie, zorgprestatiemodel.nl/content/uploads/2021/05/HoNOS-vragenlijst-Instructie-bij-het-invullen.pdf, en het kleurschema, zorgprestatiemodel.nl/content/uploads/2021/05/Kleurschema-Hulpmiddel-om-HoNOS-vragen-te-matchen-met-zorgvraagtypen.pdf.

Waar beschikbaar
Zorgprestatiemodel
Verkrijgbaar in het Nederlands
Ja
Validiteit & betrouwbaarheid

In een studie wordt gesuggereerd dat de HoNOS+ toekomstige zorgconsumptie en zorgkosten niet goed voorspelt (Bremer-Hoeve, De Groot, Van Wel, Rutten, & Van Bronswijk, 2022). Zo is in verschillende onderzoeken aangetoond dat er sprake is van een geringe samenhang tussen de HoNOS en zorgconsumptie (Andreas et al., 2010; Golay, Basterrechea, Conus, & Bonsack, 2016; Maddison, Golay, & Muncer, 2018). Daarnaast is gebleken dat de clusters niet homogeen zijn (Bremer-Hoeve et al., 2022). Een studie heeft aangetoond dat er geen correlatie is tussen de patiëntengroepen met gelijkwaardige zorgbehoeften en de 20 clusters van de HoNOS (Jacobs et al., 2016).

De kwaliteit van de HoNOS-LD (Health of the Nation Outcome Scale voor mensen met leerproblemen) is beoordeeld door de Commissie Testaangelegenheden Nederland (COTAN). Naar de beoordeling (inloggen bij COTAN Documentatie noodzakelijk): cotandocumentatie.nl/beoordelingen/b/14589/health-of-the-nation-outcome-scales-for-people-with-learning-disabilities.

Referenties
  • Health of the Nation Outcome Scales (HoNOS): research and development
  • Handleiding zorgvraagtypering ggz
  • HoNOS+: Toelichting bij de scores
  • Kleurschema: Hulpmiddel om HoNOS+ antwoorden te matchen met zorgvraagtypen
  • Zorgvraagtypering met de HoNOS+: Kijken in een glazen bol?
Laatste aanpassing
4 september 2023
Op deze website is de Disclaimer van het EFP van toepassing.
Heb je feedback of aanvullingen op deze inhoud? Neem dan contact op met instrumentendatabank@efp.nl.
Help de instrumentendatabank verbeteren