HKT-30

Naam
HKT-30
Omschrijving

De Historisch Klinisch Toekomst-30 (HKT-30) is een risicotaxatie-instrument in ontwikkeling. In januari 2003 werd de huidige versie uitgebracht door de Werkgroep Risicotaxatie Forensische Psychiatrie (2003), de eerste (vrijwel gelijke) versie is van de Werkgroep Pilotstudy Risicotaxatie Forensische Psychiatrie (2002).
De 30 items van de HKT-30 beslaan drie domeinen:
• historische en statische indicatoren (11 items);
• klinische en dynamische indicatoren (13 items);
• toekomstige situatieve indicatoren (6 items).

De items zijn gekozen door een Nederlandse werkgroep op basis van hun belang zoals dat blijkt uit onderzoek, literatuur en ervaring. De items worden gescoord als 0, 1, 2, 3 of 4. De totaalscore kan dan ook 120 zijn. Een niet-crimineel persoon zal maximaal rond de 10 scoren. Wat een bepaalde score betekent kan alleen door empirische validering worden vastgesteld. Totaal- of subscoreverschillen van bijvoorbeeld 10 punten kunnen afhankelijk van de hoogte een verschillende betekenis hebben. Een verschil tussen 90 en 100 kan een andere betekenis hebben dan dat tussen 20 en 30. De ‘middelste score’ tussen 0 en 120 is 60, maar of het gemiddelde van bijvoorbeeld tbs-patiënten 60 is, is maar de vraag. Dat kan heel goed in de orde van 30, 40, 50, 60 of 70 zijn.

Medio 2013 is er een nieuwe versie van de HKT-30 gepresenteerd; de HKT-R (zie HKT-R).

Verkrijgbaar in het Nederlands
Ja
Validiteit & betrouwbaarheid

Een onderzoek naar de voorspellende waarde van de HKT-30 bij 123 personen over wie Pro Justitia in de jaren 1993-1995 heeft gerapporteerd geeft enige predictieve validiteit van de somscore van de HKT-30 aan voor ernstige recidive (levensdelicten, zedendelicten, brandstichting, diefstal met geweld, zware mishandeling) van een vergelijkbare orde van grootte als het klinische oordeel van de rapporteur (Canton, 2004a). Een tweede onderzoek laat een redelijke interbeoordelaarsbetrouwbaarheid zien (Canton, 2004b).

Het onderzoek van Hildebrand, Hesper, Spreen en Nijman (2005) laat enige predictieve validiteit voor gewelddadige recidive zien van zowel de HKT-30-subschalen als de HKT-30-totaalscore.

Schönberger, Hildebrand, Spreen en Bloem (2008) hebben onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid en predictieve validiteit van de HKT-30, PCL-R en SVR-20. De steekproef bestaat uit 88 ex-tbs'ers uit negen FPC’s. Het betreft een retrospectieve scoring van patiëntendossiers. De interbeoordelaarsbetrouwbaarheid van de HKT-30 is voldoende. De voorspellende waarde voor zowel gewelddadige als algemene recidive is echter matig.

Verder is uit onderzoek gebleken dat de HKT-30 significante voorspellende waarden heeft aangetoond voor gewelddadige recidive in de populaties van gewelddadige patiënten met een verstandelijke beperking (Van den Berg & De Vogel, 2011) en gewelddadige patiënten met uitsluitend een psychotische stoornis (Nowak & Nugter, 2014). Daarnaast heeft een studie laten zien dat de totale HKT-30-score een aanvaardbare predictieve validiteit heeft voor de voorspelling van algemene recidive bij veelplegers met een verslaving (Lammers, Kokkelink, & DeHaan, 2018).

Afnameduur
30 minuten
Referenties
  • De waarde van gestructureerde risicotaxatie en van de diagnose psychopathie bij seksuele delinquenten. Een onderzoek naar de betrouwbaarheid en predictieve validiteit van de SVR-20, Static-99, HKT-30
  • De waarde van gestructureerde risicotaxatie en van de diagnose psychopathie; een onderzoek naar betrouwbaarheid en predicitieve validiteit van de HCR-20, HKT-30 en PCL-R
  • Risicotaxatie in de forensische psychiatrie: Bevindingen van een landelijke pilotstudy
  • Handleiding HKT-30
  • De betrouwbaarheid van risicotaxatie in de pro Justitia rapportage, een onderzoek met behulp van de HKT-30
  • De voorspellende waarde van risicotaxatie bij de rapportage pro Justitia, onderzoek naar de HKT-30 en de klinische inschatting
  • Risk assessment in habitual offenders with substance use problems: A quasi-prospective study of the predictive validity of the HKT-30
Laatste aanpassing
30 augustus 2023
Op deze website is de Disclaimer van het EFP van toepassing.
Heb je feedback of aanvullingen op deze inhoud? Neem dan contact op met instrumentendatabank@efp.nl.
Help de instrumentendatabank verbeteren