De Groninger Intelligentie Test-2 (GIT-2) is de herziene versie van de Groninger Intelligentie Test en is eind 2004 uitgebracht (Luteijn & Barelds, 2004). Deze versie bevat nieuwe representatieve normen. Het materiaal, de testinhoud en de afnameprocedures zijn gemoderniseerd met behoud van de essentiƫle kenmerken van de voorloper (GIT). De GIT-2 kan worden ingezet als psycho-educationele test, als hulpmiddel bij klinisch onderzoek, voor selectieprocedures en om neurologische- en psychiatrische stoornissen vast te stellen. Het is een betrouwbare, individuele intelligentietest.
De GIT-2 bestaat uit tien subsets:
1. Woordenlijst (verbaal begrip)
2. Legkaarten (ruimtelijk inzicht)
3. Vaaropdrachten (logisch redeneren met getallen)
4. Sorteren (logisch redeneren met figuren)
5. Figuur ontdekken (waarnemingsintelligentie)
6. Cijferen (rekenvaardigheid)
7. Draaikaarten (ruimtelijk voorstellingsvermogen)
8. Matrijzen (logisch redeneren met verbaal materiaal)
9. Woord opnoemen I (associatiesnelheid/verbale vloeiendheid)
10. Woord opnoemen II (associatiesnelheid/verbale vloeiendheid)
Per subset wordt de ruwe score bepaald. De ruwe scores kunnen worden omgezet in geschaalde scores. De gesommeerde geschaalde scores leiden tot een IQ-score. De resultaten kunnen in een intelligentieprofiel worden gevisualiseerd.
Doelgroep: 16 t/m 90 jaar. Van extreem lage verstandelijke capaciteiten (IQ=64) tot extreem goede verstandelijke capaciteiten (IQ=135).
De GIT-2 is wegens veroudering niet meer beschikbaar via Pearson. Een vervanger is de WAIS-IV-NL (kennisdatabank.efp.nl/instrumenten/wais-iv-nl) of de Raven's 2-NL (kennisdatabank.efp.nl/instrumenten/ravens-2-progressive-matrices).
De kwaliteit van dit instrument is beoordeeld door de Commissie Testaangelegenheden Nederland (COTAN). Naar de beoordeling (inloggen bij COTAN Documentatie noodzakelijk): cotandocumentatie.nl/beoordelingen/b/13532/groninger-intelligentie-test-2.