De Forensische Ambulante Risico Evaluatie (FARE; Van Horn et al., 2016) is een risicotaxatie-instrument waarmee op basis van de uitkomsten een actuariële inschatting gemaakt kan worden van het recidiverisico, met de mogelijkheid om op basis van een gefundeerd klinisch oordeel tot een andere beoordeling van het recidiverisico te komen (klinische aanpassing). De uitkomsten informeren de taxateur en behandelaars over welke risicofactoren en eventueel beschermende factoren van belang zijn om het recidiverisico te verminderen. In het kader van Routine Outcome Monitoring zijn de dynamische risicofactoren van de FARE geschikt om de behandelvoortgang (progressie, stagnaties en achteruitgang) van patiënten in forensische poliklinische behandeling periodiek te meten. De ROM-resultaten kunnen als feedback worden ingebracht tijdens de therapeutische gesprekken.
De FARE wordt op dit moment in verschillende forensische poliklinieken geïmplementeerd, zowel ten behoeve van door KFZ gefinancierd onderzoek als ten behoeve van de behandeling en behandelevaluatie. Het instrument is zowel door SBG als het ministerie van Justitie en Veiligheid toegevoegd als ROM instrument voor de instellingen die deelnemen aan het onderzoek.
In februari 2017 is een vervolgstudie gestart (KFZ Call 2017-64) om het instrument te valideren in het ambulante veld (Eisenberg et al., 2020). Uit het onderzoek is gebleken dat de beoordelaars beter overeenstemmen op de statische items (matig tot zeer goede overeenstemming) dan op de dynamische items (slechte tot matige overeenstemming). Daarnaast is aangetoond dat de FARE over het algemeen sterk correleert met de IFpBE, LS/CMI en RAF GGZ, wat convergente validiteit ondersteunt. Dit is met uitzondering van zes – voornamelijk dynamische – FARE-items. Verder is gebleken dat het recidivepercentage voor de gehele onderzochte groep relatief laag was, namelijk 17,1%. Er wordt gesuggereerd dat algemene recidive beter voorspeld wordt door de FARE als geheel dan door de afzonderlijke risicofactoren.
Zie de eindrapportage voor meer informatie over de validiteit en de betrouwbaarheid van de FARE (kfz.nl/projecten/call-2017-64).