De Child Abuse Risk Evaluation-Nederland (CARE-NL; Ruiter & Jong, 2005) is een instrument om een inschatting te maken van het risico dat ouders hebben om hun kind te mishandelen. De CARE-NL is een bewerking en uitbreiding van het Canadese 'Child Abuse Risk Evaluation' (Agar & Fraser, jaartal onbekend). De oorspronkelijke CARE is aangevuld op basis van recente empirische literatuur over risicofactoren voor alle vormen van kindermishandeling. Aan de Nederlandse versie zijn specifiek risicofactoren voor seksueel misbruik toegevoegd, zodat het bruikbaar is voor risicotaxatie van alle typen kindermishandeling (Ruiter & Jong, 2005).
De lijst bestaat uit achttien items verdeeld over vier subschalen: ouderlijke factoren, ouder-kind factoren, kindfactoren en gezinsfactoren. Ook is er een risicofactor (nummer 18) die alleen van toepassing is in gevallen van (een vermoeden van) seksueel kindermisbruik. Items worden gescoord op een driepuntsschaal. 'Ja' betekent een duidelijke aanwezigheid van de risicofactor, '?' betekent een mogelijke of gedeeltelijke aanwezigheid van de risicofactor en 'Nee' betekent niet aanwezig. Het eindoordeel wordt ook aangegeven op een driepuntsschaal: hoog-matig-laag.
Voor verdere informatie zie: nji.nl/eCache/DEF/1/23/555.dWl0Z2VicmVpZD0x.html.
Sinds 2021 is de CARE-V2, de opvolger van de CARE-NL, beschikbaar. Over de CARE-V2 zijn nog geen publicaties verschenen.
De betrouwbaarheid en validiteit van de CARE-NL zijn in beperkte mate onderzocht door middel van retrospectief onderzoek bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). De scores van de interbeoordelaarsbetrouwbaarheid varieerden behoorlijk. Als maat voor de validiteit werden AUC-waarden berekend, deze lagen rond de 0.75 (Ruiter et al., 2006). Hoorn (2008) vond in een retrospectieve studie bij het AMK een ICC die varieerde tussen de .56 en 1.00 en AUC-waarden die varieerden van 0.56 tot 0.78.
Uit later onderzoek blijkt dat de interbeoordelaarsbetrouwbaarheid varieerde van .59-.80, wat voldoende tot goed was (Ruiter, Hildebrand, & Hoorn, 2020). Verder is de herhaling van kindermishandeling gemeten aan de hand van de gegevens van uithuisplaatsingen en ondertoezichtstellingen om de predictieve validiteit van de CARE-NL te onderzoeken. De predictieve validiteit van uithuisplaatsingen was goed (AUC = 0.78) en van de ondertoezichtstellingen matig (AUC= 0.73).
Ruiter, C. de, Hildebrand, M., & Hoorn, S. van der (2020). The Child Abuse Risk Evaluation Dutch Version (CARE-NL): A retrospective validation study. Journal of Family Trauma, Child Custody & Child Development, 17(1), 37-57. doi:10.1080/15379418.2019.1699488