BDHI-D

Naam
BDHI-D
Omschrijving

De Buss Durkee Hostility Index (BDHI; Buss & Durkee, 1957) is een instrument voor het vaststellen van iemands hostiliteit (vijandigheid) en neiging tot agressief gedrag. De BDHI-D is een Nederlandse bewerking van de Amerikaanse BDHI (Lange, Hoogendoorn & Wiederspahn, 2004). De vragenlijst meet directe agressie(uitingen), indirecte agressie (op zichzelf gericht) en sociale wenselijkheid. De BDHI-D bestaat uit veertig uitspraken met de antwoordmogelijkheden ‘waar’ of ‘onwaar’. Vierendertig uitspraken gaan over agressie en zes over sociale wenselijkheid.

Waar beschikbaar
Bohn Stafleu Van Loghum
Verkrijgbaar in het Nederlands
Ja
Validiteit & betrouwbaarheid

De kwaliteit van dit instrument is beoordeeld door de Commissie Testaangelegenheden Nederland (COTAN). Naar de beoordeling (inloggen bij COTAN Documentatie noodzakelijk): cotandocumentatie.nl/beoordelingen/b/14139/buss-durkee-hostility-inventory-d

Uit een review van Akkerman et al. (2015) blijkt dat er sprake is van een voldoende tot goede interne consistentie voor de subschalen Directe en Indirecte Agressie; voor Sociale Wenselijkheidschaal is de interne consistentie minder sterk. Ook de test-hertestbetrouwbaarheid is relatief hoog voor de subschalen Directe en Indirecte Agressie (α ≥ .79); de schaal voor Sociale Wenselijkheid is minder stabiel (α ≥ .50).
Ook is er steun voor de convergerende validiteit, zo correleren de BDHI-D-schalen voor Directe en Indirecte Agressie voldoende met enkele analoge instrumenten die aanverwante kenmerken meten zoals vijandigheid, verbitterdheid en woede-dispositie (tussen r = .54 en r = .64). Deze schalen laten ook een goede concurrente validiteit zien: er zijn sterke correlaties met gedragsevaluaties door behandelaars en groepsbegeleiders (respectievelijk r = .61 en r = .58). Er is echter nog geen onderzoek gedaan naar de predictieve validiteit van de BDHI-D in forensische populaties, waardoor niet bekend is in hoeverre scores op dit instrument toekomstig agressief gedrag kunnen voorspellen.

Bovenstaande informatie is ontleend aan

Akkerman-Bouwsema, G., Biesbroek, B., Lancel, M., & Gerlsma, C. (2015). De bruikbaarheid van agressievragenlijsten in de Nederlandse forensisch-psychiatrische praktijk. Gedragstherapie, 48(3), 282-300.

Buss, A.H., & Durkee, A. (1957). An inventory for assessing different kinds of hostility. Journal of Consulting Psychology, 21, 343-349.

Lange, A., Hoogendoorn, M., & Wiederspahn, A. (2004). Handleiding, verantwoording en normering van de Nederlandse Buss-Durkee-agressievragenlijst. Houten: Bohn Stafleu Van Loghum.

Laatste aanpassing
6 januari 2025
Op deze website is de Disclaimer van het EFP van toepassing.
Heb je feedback of aanvullingen op deze inhoud? Neem dan contact op met instrumentendatabank@efp.nl.
Help de instrumentendatabank verbeteren