Er zijn twee tests (niet vertaald in het Nederlands) die gebruik maken van visual reaction time (VRT); de AASI (Abel Assessment of Sexual Interest) en de Affinity.
De AASI (Abel, 1997) biedt een groot aantal afbeeldingen van personen variërend in geslacht en leeftijd aan. Men meet vervolgens hoe lang de betrokkene elk van de plaatjes op het scherm heeft staan, alvorens door te klikken naar het volgende plaatje. De rationale achter de methode is dat personen geneigd zouden zijn langer te kijken naar plaatjes van personen die beantwoorden aan hun seksuele voorkeur. Om de betrokkene af te leiden van de bedoeling van de test en hem toch naar het plaatje in kwestie te laten kijken vraagt men deze de leeftijd van de getoonde persoon te schatten (een instructie die overigens kan interfereren met de meting van de bedoelde variabele). De AASI combineert het VRT-gedeelte met een (Engelstalige) vragenlijst die de neiging tot ontkenning van seksuele delicten in kaart brengt.
Bij de AASI worden de testgegevens via internet opgestuurd naar de maker van de test, die vervolgens de resultaten terugstuurt. Dat heeft als nadeel dat per afname betaald moet worden en testinformatie aan derden wordt verstrekt. Het voordeel bij de AASI is dat het een relatief goedkope methode is en er geen of nauwelijks ethische bezwaren aan kleven. Daar staat tegenover dat ‘bezig zijn met een plaatje’ niet hetzelfde is als VRT, en ook niet als seksuele belangstelling. Ook is de methode gevoelig voor manipulatie doordat men een reactie kan onderdrukken of veinzen. Deze methode zou vooral bruikbaar zijn om een deviante voorkeur voor kinderen te bepalen, maar niet voor geweld.
Er is een nieuwe versie van de AASI beschikbaar de AASI-3. De AASI-3 is geschikt voor volwassen mannen en vrouwen met problematisch seksueel gedrag. Het instrument is speciaal ontworpen om de seksuele interesses van een cliënt te meten en informatie te verkrijgen over betrokkenheid bij een aantal grensoverschrijdende of problematische seksuele gedragingen. Er is nog geen onderzoek naar de betrouwbaarheid of validiteit van deze versie beschikbaar.
Daarnaast is er ook een versie AASI-2 'for Boys and Girls'. Deze is bedoeld voor adolescenten van 12 - 17 jaar met problematisch seksueel gedrag. Ten slotte is er ook de ABID, the Abel-blasingame. Deze versie is bedoeld voor cliënten met verstandelijke beperkingen. Het instrument is hetzelfde als de AASI-3, maar aangepast voor cliënten met speciale behoeften.
Het valideringsonderzoek naar de VRT-methoden richt zich ook vooral op de succesvolle classificatie van bepaalde seksuele delinquenten. Pedoseksuele delinquenten (vooral met jongetjes als slachtoffer) kijken significant langer naar de plaatjes van kinderen dan seksuele delinquenten die zich niet op kinderen richten (Letourneau, 2002). Deze tijd hangt soms zelfs samen met het aantal slachtoffers en het aantal delicten (Abel et al., 2004).
Onderzoek naar de voorspellende waarde van VRT voor seksuele recidive is schaars. In een Amerikaanse, longitudinale studie is VRT echter accuraat gebleken in het voorspellen van seksuele recidive onder plegers van seksueel kindermisbruik (Gray et al., 2015). Er werden ruim zeshonderd mannelijke zedenplegers opgedeeld in categorieën aan de hand van een VRT-meting bij het zien van afbeeldingen van kinderen. De groep met een aanvankelijke VRT-score onder het gemiddelde bleek niet te zijn gerecidiveerd. Van de groepen met een score gelijk aan- en hoger dan het gemiddelde kwam het geschatte recidivecijfer neer op respectievelijk 7 procent en 27 procent (Gray et al., 2015).
Expertisecentrum Forensische Psychiatrie (2019). Seksueel grensoverschrijdend gedrag. Landelijk zorgprogramma voor daders van seksuele delicten in de forensische psychiatrie. Utrecht: EFP.
Abel, G.G. (1997). Abel assessment for sexual interest: Therapist's product information. Georgia: Abel Screening.
Abel, G. G., Jordan, A., Rouleau, J. L., Emerick, R., Barboza-Whitehead, S., & Osborn, C. (2004). Use of visual reaction time to assess male adolescents who molest children. Sexual Abuse: A Journal of Research and Treatment, 16(3), 255-265.
Letourneau, E.J. (2002). A comparison of objective measures of sexual arousal and interest: visual reaction time and penisplethysmography. Sexual Abuse: A Journal of Research and Treatment, 14(3), 207-223.
Gray, S.R. et al. (2015). Visual Reaction Time™ as a predictor of sexual offense recidivism. Sexual Abuse: A Journal of Research and Treatment, 27, 173-88.